zondag 10 juni 2012

Ouderschapsverlof opnemen wordt binnenkort een stuk minder interessant!

Waarschijnlijk wordt de ouderschapsverlofkorting in 2013 afgeschaft. Je kunt dus alleen nog in 2012 van de ouderschapsverlofkorting profiteren. Natuurlijk kan het ook als je niet meer van deze heffingskorting gebruik kunt maken nog interessant zijn om ouderschapsverlof op te nemen. Het gaat er immers om dat je extra tijd kunt doorbrengen met je kind.
Hier lees je meer over de regels omtrent ouderschapsverlof zoals die gelden in 2012.


Ouderschapsverlofkorting in 2012 voor het laatst?

Sinds een aantal jaar is de ouderschapsverlofregeling flink uitgebreid en flexibeler geworden. Je hoeft bijvoorbeeld niet meer deel te nemen aan de levensloopregeling om in aanmerking te komen voor ouderschapsverlofkorting wanneer je ouderschapsverlof opneemt, maar deze versoepeling overleeft de bezuinigsronde waarschijnlijk niet. De kans is zeer aanzienlijk dat 2012 het laatste jaar is dat de ouderschapsverlofkorting er nog is en deze daarna wordt afgeschaft. De hoogte van ouderschapsverlofkorting bedraagt voor 2012 € 4,18 per uur en was in 2011 € 4,11.
De regeling ouderschapsverlof 2012 in het kort

  • Iedere ouder heeft recht op 26 weken ouderschapsverlof voor elk kind onder de 8 jaar waarvoor in het verleden nog geen ouderschapsverlof is opgenomen;
  • Het precieze aantal uren ouderschapsverlof is afhankelijk van het aantal werkuren per week. Werk je 32 uur per week, dan heb je dus recht op 26 * 32 uur = 832 uur
  • Standaard bestaat ouderschap verlof uit de helft van je werktijd verspreid over twaalf maanden. In overleg met je werkgever zijn andere manieren mogelijk, bijvoorbeeld een half jaar volledig of twee jaar een dag in de week. 
  • Om aanspraak te kunnen maken op ouderschapsverlof dien je minimaal één jaar in dienst zijn bij je werkgever.
  • Het ouderschapsverlof is een wettelijk recht, je werkgever mag je dit dus niet weigeren.
  • Als je ouderschapsverlof opneemt, kun je recht hebben op ouderschapsverlofkorting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten